Zakaj varno zrcalo?

Varna zrcala so izredno koristen pripomoček za številne udeležence v prometu. Njihova uporabnost je priznana s strani številnih institucij, ki urejajo razmere na cestah. Med drugim veliko pove tudi podatek, da so varna zrcala v EU že obvezen pripomoček za voznike tovornih vozil, saj omogočajo veliko boljšo preglednost in posledično večjo varnost za vse udeležene v prometu.

Avtomobilsko varno zrcalo

Vsakdo izmed nas je že kdaj doživel trenutek, v katerem je skoraj bil udeležen v nesreči, ki bi se zgodila zaradi mrtvega kota. Vozniki smo velikokrat namreč zadovoljni s tem, da pogledamo v zrcala, ki so del našega avtomobila, in se tako prepričamo o tem, da okoli nas ni nikogar, ki ga bi ogrozili. Pri tem pa pogosto pozabimo na tako imenovani mrtvi kot, torej kot, v katerem drugo vozilo vozi pod takim kotom v primerjavi z našemu, da ga sploh ne opazimo.

Varna zrcala, ki so namenjena voznikom avtomobilov, omogočajo veliko boljši pregled nad mrtvim kotom. Tako služijo veliko varnejšemu vključevanju v promet, prav tako pa omogočajo, da se voznik pred vsako menjavo pasov, bočnem parkiranju, izstopanju iz avta in drugih podobnih aktivnostih v celoti prepriča, da je njegova pot prosta. S tem manj ogroža sebe in tudi druge, ki bodisi vozijo bodisi kolesarijo ali hodijo okoli vozila.

Kolesarsko varno zrcalo

Če ste se kdaj vozili s kolesom po prometni cesti, zagotovo veste, kakšni občutki vas navdajajo, ko ne veste, kaj točno se za vami dogaja, morate pa pogledati. Ker je težko obdržati popolno ravnotežje, ko gledamo čez ramo, je takšno dejanje lahko zelo nevarno - kaj hitro nas lahko namreč "spodnese".

Ker je kolesarju izredno težko spremljati promet, ki se odvija za njim, a hkrati nujno za njegovo varnost, je zrcalo nepogrešljiv pripomoček na kolesu. Varno zrcalo, ki je namenjeno uporabi na kolesu, namreč nudi možnost opazovanja dogajanja na cesti, brez da bi kolesar obračal glavo in s tem tvegal svojo stabilnost med vožnjo. Kot vemo, se pogosto dogaja, da kolesar vozi po prometni cesti, kjer mora nato bodisi zaviti nekam bodisi se samo izogniti oviri, pri čemer je nujno, da se pred tem prepriča o dogajanju za njim. Če obrne glavo in s tem zgornji del telesa, seveda izgubi del stabilnosti in kaj hitro se lahko zgodi, da pride do kakšne nesreče. Ravno zaradi tega marsikdo že priporoča zrcala na kolesih kot del obvezne opreme, ki sicer ni predpisana, a zelo dobrodošla za večjo varnost.

Naroči zrcalo XSafe.